Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κυδώνι γλυκό κουταλιού !!!



Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ  Μαγειρική και Συνταγές



 Το γλυκό μου έγινε φανταστικό !!
ΥΛΙΚΑ
1+ 1\2 κιλό κυδώνια
1+ 1\2 φλιτζάνι νερό
1+ 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη προαιρετικά

1/2 χυμό λεμονιού για μέσα στο νερό όταν τα καθαρίζουμε για να μην μαυρισουν 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και  καθαρίζουμε από φλούδες και κουκούτσια τα κυδώνια .Τα ρίχνουμε  όπως τα καθαρίζουμε σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει,ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι να μην μαυρίσουν.
Υπάρχει ένα ειδικο εργαλειο για το καθαρισμα ξυστρα το λένε,μετά με τον ειδικό τρίφτη που βλέπετε στην φωτογραφία  [τα βρίσκουμε και τα δύο σε λαική η σε σούπερ μάρκετ ] τα τρίβουμε.
 Αν δεν έχουμε τα εργαλεία τα κόβουμε σε λωρίδες λεπτές όπως το σχήμα που κόβουμε τις πατάτες,με το μαχαίρι.
Εντωμεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό, μόλις πάρει βράση 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το κυδώνι αφού το έχουμε πρώτα στίψει  καλά και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το δούμε να έχει δέσει  προσθέτουμε  την γλυκόζη προαιρετικά] τα αμύγδαλα το χυμό από το μισό λεμονι και την αμπαρόριζα.
Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά.Μόλις κρυώσει το τοποθετούμε και το διατηρούμε σε βάζα.
 Αν θέλετε περισσότερο κάντε τα όλα σε διπλή  δόση !! 
Εγινε πάρα πολύ ωραίο!!Καλή Επιτυχία !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

πολυ ωραιο παστοκυδωνο απο την θεια η συνταγη!!



ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ
3 κυδωνια
3 ποτηρια νερο
1 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρι μελι
2 κλωναρια αμπαροριζα
μισο λεμονι το χυμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
τριβουμε στο τριφτη τα κυδωνια,τα βαζουμε στην κατσαρολα ,προσθετουμε το νερο την ζαχαρηκ το μελι κ 2-3 φυλλα αμπαροριζα τα βαζουμε σε σιγανη φωτια κι οταν αρχιζει κι αφριζει  το ανακατευουμε,αφου βραζει κ βραζει,περιμενουμε να δεσει κ μολις γινει αυτο ριχνουμε μεσα μισο χυμο απο λεμονι ,το αφηνουμε να κρυωσει κ το βαζουμε στο βαζο ,αν προλαβουμε τοσο ωραιο που γινεται!!!

Φιλετάκια χοιρινά!



Τα    υλικά   για   την  σάλτσα   σαλάτας










φιλετακια χοιρινα της γιαγιας!!!
ΥΛΙΚΑ
χοιρινο φιλετο σε φετακια
λιγο λαδακι
λεμονι
...λιγο αλατι
λιγο θυμαρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
τα πλενουμε τα σκουπιζουμε τα φιλετακια με χαρτι κουζινας κ τα βαζουμε στο τηγανι σε δυνατη φωτια ,τα γυρναμε μια δυο φορες κ μετα κατεβαζουμε την φωτια στο 2 με εναμιση τα γυρναμε συνεχεια ,προς το τελος ριχνουμε ελαχιστο ως καθολου αλατι ,το θυμαρι και τα γυρναμε για 2-3 λεπτα ,μετα τα σβηνουμε με λεμονι κ ειναι ετοιμα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΛΑΤΑΣ
2 ΜΕΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
1 ΜΕΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1 ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΚΕΤΣΑΠ
ΛΕΜΟΝΙ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ Κ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΟ!!

σπανακορυζο!!



ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
3 φρεσκα κρεμυδακια
1 μικρο ματσακι ανηθο
...2 κλωναρακια μαιντανο
1 κουπακι καφε ρυζι καρολινα
1 κ γλυκου πελτε ,η φρεσκια ντοματα τριμμενη ,η αν θελετε σκετο,παραλειπετε αυτο,εμας μας αρεσει με λιγη ντοματουλα.
λεμοναλατοπιπερο
4-5 κουτ σουπας λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε κ πλενουμε πολυ σχολαστικα το σπανακι κ τα υπολοιπα ζαρζαβατικα .βαζουμε την κατσαρολα στην φωτια ,κ στιβουμε το σπανακι το βαζουμε μεσα στην κατσαρολα κι αφηνουμε λιγο να πιει τα υγρα ,ριχνουμε κ τα κρεμμυδακια ,ανακατευουμε ,κ προσθετουνε 2 ποτηρια νερο .μολις παρει βρασει κ περασουν 10 λεπτα προσθετουμε τον πελτε αραιωμενο σε μισο ποτηρι νερο .μολις αρχισει να ξαναβραζει προσθετουμε το ρυζι το αλατακι κ το πιπερι χαμηλωνουμε την φωτια κ βραζουμε για κανενα τεταρτακι ,προσεχουμε μην κολλησει ,στο τεταρτο δυναμωνουμε την φωτια προσθετουμε 5 κουτ σουπας λαδι κ βραζουμε μεχρι να δειτε να χυλωσει η σαλτσα του .γινεται πεντανοστιμο !!! καλη ορεξη!!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κάστανο γλυκό κουταλιού-Τέλειο !!



 
ΥΛΙΚΑ
1 και μισό κιλό κάστανα
1 και μισό κιλό ζάχαρη
λίγο ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού αλάτι
4 ποτήρια νερό
2 κ σούπας λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε χωρίς να λιώσουν [προσθέστε κ το αλάτι εδώ ]τα αποσύρετε από την φωτιά κι όταν κρυώσουν αφαιρείτε την φλούδα.
Σε κατσαρόλα βάλτε το νερό με την ζάχαρη,να βράσουν και να γίνει μέτριο σιρόπι σε δέσιμο 
Όταν κρυώσει βάζετε μέσα τα κάστανα και τα αφήνετε να τραβήξουν το σιρόπι τους όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ανάβεται το μάτι τοποθετείστε την κατσαρόλα κι από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν αφήστετα μόνο για 5 λεπτά  
Όταν κρυώσουν αφαιρέστε τα ξανά και ρίξτε μέσα στο σιρόπι το χυμό λεμονιού να δέσει κανονικά 
Αφού δέσει κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τα κάστανα μέσα τα αφήνουμε για 2 με 3 ώρες και  μετά τα τοποθετούμε σε βάζα !! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στιφάδο μοσχάρι!!!

















 ΥΛΙΚΑ
1 κιλο μοσχαρι
1και μισο κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
2 σκελιδες σκορδο
1 ποτηρακη κρασιου κρασι κοκκινο
μισο ποτηρακι ξυδι
μπαχαρι
2 δαφνοφυλα
αλατι πιπερι
1 γεματη κουταλια σουπας πελτε η ενα κουτακι πουμαρο σαλτσa
1ξυλο κανελα
μισο φλυτζανι λαδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε σε μια κατσαρολα το λαδι κ το κρεας πλυμενο κ στεγνο ,το γυρναμε να ροδιση κ το βγαζουμε σε ενα πιατο ,ριχνουμε στο ιδιο λαδι τα κρεμμυδακια να γυαλισουν κι αυτα κ τα βγαζουμε σε αλλη πιατελα ,ριχνουμε σ αυτο το λαδι το κρεας το γυρναμε λιγο κ ριχνουμε να το σβησουμε με το κρασι ,μετα βαζουμε ολα τα ..μπαχαρι ,δαφνη,πελτε,πιπερι ,κανελα ξυλο [αλατι το τελος]και νερο ζεστο τοσο οσο να σκεπαζει το κρεας,μαγειρευουμε για καμια ωρα κ μετα ριχνουμε τα κρεμμυδακια κ το αλατι κ βραζουμε μεχρι να εχουν μαγειρευτει ολα και να εχει πηξει η σαλτσα του ,αν χρειαστει νερο μονο ζεστο προσθεστε ,καλη επιτυχια!!
Ενα μυστικο για να μην κλαψετε με τα πολλα κρεμμυδάκια  γεμιστε ενα μπολ νερο ριξτε τα μεσα  και  καθαριζετε μεσα στο νερο .

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Mήλα ψητά με πορτοκάλι !!


Δεν φαντάζεστε πόση νοστιμιά !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!
ΥΛΙΚΑ
6 μήλα
1 φλ τσαγιού ζάχαρη
1 φλ τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
...χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαρίζουμε τα μήλα,αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και διατηρούμε  ολόκληρα,τα τοποθετούμε   σε μικρο ταψί που μόλις να τα χωράει ,ισομοιράζουμε  την ζάχαρη στην καρδιά κάθε μήλου και ραντίζουμε με τον χυμό πορτοκαλιού
τοποθετούμε κάπου ενδιάμεσα στην τρυπούλα κ την κανέλα,σκεπάζουμε τα μήλα και με λαδόκολλα κ αλουμινόχαρτο ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ,αφαιρούμε το σκέπασμα κ ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με  ένα κουτάλι τα μήλα με το σιρόπι του ταψιού συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά [ θέλει καμιά ώρα]τα σερβίρουμε ζεστά ως κομπόστα,ή κρύα με παγωτό ,ή χτυπημένη κρέμα για επιδόρπιο!!!