Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ψωμάκια για Μπέργκερ κι όχι μόνο!

 Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μόνες σας και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά. Ψωμάκια αφρός που θα ξετρελάνουν εσάς και τα παιδάκια σας!

Υλικά
1,5 φλ. χλιαρό γάλα
1 αυγό
4 κ. σούπας βούτυρο (60 γρ.)εγώ έβαλα καλαμποκέλαιο δεν μου άρεσει με το βούτυρο
2 κ. σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια
1 κ. γλυκού αλάτι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ακόμη 1 αυγό για την επάλειψη εξωτερικά και σουσάμι για πασπάλισμα






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την ζάχαρη, την μαγιά, το αυγό και το βούτυρο λιωμένο. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς όταν αυτό έχει αφρίσει. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά. Το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας για να μπορούμε να το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε σ΄ένα μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο.



Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το μαζεύουμε και το ξεφουσκώνουμε. Το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Λαδώνουμε τα χέρια μας και τους δίνουμε στρόγγυλο σχήμα.
Τοποθετούμε τα ζυμαράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για 45-60 λεπτά για να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο με 2 κ. σούπας νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 190 C για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, αμέσως τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.



Μ΄αυτόν τον τρόπο, πιέζοντας δηλαδή την επιφάνεια από αυτό το ξεχωριστό ψωμάκι, ελπίζω να σας δώσω να καταλάβετε πόσο μαλακά και αφράτα είναι αυτά τα ψωμάκια για να κάνετε πετυχημένα χάμπουργκερ και όχι μόνο. Τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα ψωμάκια για μπέργκερ πέρα από τα τόσα πρόσθετα και συντηρητικά που περιέχουν, στερούνται απόλυτα γεύσης. 

Από 
 Argiro Porpatoneli