Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Σπιτική λεμονάδα !!!




 Υλικά
2 ποτήρια λεμόνι στιμμένο περασμένο από το σουρωτήρι.
2 ποτήρια ζάχαρη ..

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 2 ποτήρια λεμόνι και τα 2 ποτήρια ζάχαρη .
Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά .
Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα χωνί την βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι.
Διατηρείτε στο ψυγείο .
Σερβίρουμε βάζοντας στο ποτήρι ένα μέρος από τον χυμό και 2 νερού,ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ,προσθέτουμε παγάκια και απολαμβάνουμε !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 9 πατάτες μέτριες πλυμμένες καλά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε φετούλες
άνηθο,η μαιντανό κατά προτίμηση
2 αβγά [βρασμένα ]προαιρετικά
ελιές [άν  θέλετε]
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα
1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
αλάτι πιπέρι
1 με 2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια


 Πλένουμε τις πατάτες πολύ προσεκτικά και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει μπόλικο να τις σκεπάζει.
Τις αφήνουμε να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν,τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις ρίχνουμε σε βαθύ πιάτο,η σαλατιέρα.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες,κόβουμε μαζί και λίγο από το πράσινο μέρος τους .
Καθαρίζουμε και τα αβγά από τα τσόφλια και τα κόβουμε .

Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω μέσα στις πατάτες ,προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και το χυμό από τα λεμόνια κι ανακατεύουμε πολύ καλά και προσεκτικά μην διαλυθούν οι πατάτες .
Σε ένα μπόλ βάζουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ομοιόμορφο μίγμα .
Σκεπάζουμε όλη την πατατοσαλάτα και κόβουμε ψιλοκομμένο μαιντανό ,η άνηθο.
Στολίζουμε και με 5-6 ελιές .
Καλή όρεξη !
Σημ.
Εδώ σας την δείχνω σκέτη με μαιντανό που αρέσει σε μένα
΄και με άνηθο ,ελιές και αβγά που αρέσει στούς υπόλοιπους τις οικογενείας
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κοτόσουπα με ιδιαίτερο αυγολέμονο για βελουτέ γεύση!!

Υλικά
1 κοτόπουλο
1 καρότο
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
6 κουταλιές σούπας κοφτές  ρύζι Καρολίνα
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
1 αβγό
2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι.


 Πλένουμε καλά το κοτόπουλο ,το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει και μόλις αρχίσει να αχνίζει χύνουμε το νερό το ξεπλένουμε και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό πάλι να το σκεπάζει.
Προσθέτουμε καρότο,πατάτα ,κρεμμύδι,αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία τουλάχιστον για 40 λεπτά και παραπάνω .
Οταν βράσει βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά με την τρυπητή κουτάλα  σε μία πιατέλα,προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 10 -15 λεπτά ,τότε φτιάχνουμε το αβγολέμονο με τον παρακάτω τρόπο που μου τον είπε κάποιος φίλος σεφ που δούλευε στον Αστέρα  και δεν κόβει ποτέ το αβγό αλλά και η σούπα παίρνει μία βελούδινη υφή .
Βάζουμε στο μούλτι το αβγό το χυμό από το λεμόνι και το αλεύρι και τα χτυπάμε 2 λεπτά ,κατόπιν ρίχνουμε το υλικό αυτό στην κατσαρόλα  κι ας είναι πάνω στην φωτιά και ανακατεύουμε .
Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε με το χέρι σε κομματάκια και βάζουμε μερικά μέσα στην σούπα καθώς και καρότο και πατάτα σε κομματάκια .Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο ρίχνουμε και πιπεράκι από πάνω και καλή μας όρεξη !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα με κοφτό μακαρονάκι !!


 Υλικά
1 φλυτζάνι μακαρονάκι κοφτό
2 κύβους κρέατος ,η κότας [αλάτι δέν βάζουμε καθόλου]
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4-5 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
Πάπρικα ελάχιστη στήν μύτη του κουταλιού του γλυκού
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
10 ποτήρια νερό
τυρί τριμμένο [καφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας].


 Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό ,προσθέτουμε τους κύβους μόλις ζεσταθεί για να λιώσουν καθώς και το πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά ,τον μαιντανό,το κρεμμύδι,και την πάπρικα,και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το μακαρονάκι χαμηλωνοντας την φωτιά και ανακατεύουμε συχνά μην μας κολλήσει.
Βράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά και άλλα 5 λεπτά ξεσκέπαστη να δέσει λίγο το ζουμί της και ..
κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.
Σερβίρουμε την υπέροχη αυτή σούπα πασπαλίζοντας το πιάτο μας με τυρί τριμμένο

Σημ.
Η σούπα δεν έχει λάδι καθόλου .Αν δεν προσθέσουμε τυρί τριμμένο είναι νηστίσιμη,
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χορτόσουπα !!!


2 κολοκυθάκια κομμένα κομμάτια
.1 κομμένη ντομάτα στα 4
,1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
,λεμόνι,
2 κουταλιές λάδι
,ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
.,1 σκελίδα σκόρδο φετούλες κομμένο,
1 πατάτα μεγαλούτσικη κομμένη σε κομμάτια
2 καρότα σε κομμάτια κι αυτό κομμένο,
3 κλωνιά μαϊντανό,3 άνηθο,3 σέλινο.

Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά τα κόβετε και  τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει.
Βράζετε σε μέτρια φωτιά περίπου 1 ώρα .
Τα κατεβάζετε τα περνάτε από το μύλο των χόρτων από τις μεγάλες τρύπες
Τα ξαναβάζεται  στην φωτιά προσθέτοντας το ελάχιστο αλατοπίπερο.
Τα βράζετε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σούπα και προσθέτετε 2 κουταλιές τις σούπας λάδι ανακατεύετε και σερβίρετε ζεστή με αρκετό λεμονάκι !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tραχανάς σούπα !!!


Υλικά
    1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς σταρένιος
    7 ποτήρια του νερού νερό
    1 κουταλιά γεμάτη  της σούπας βούτυρο
    ελάχιστο αλάτι -πιπέρι
    4 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
    φέτα τριμμένη για πασπάλισμα .

Βάζουμε τον τραχανά με το νερό κρύα και τα δύο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40  λεπτά να χυλώσει ο τραχανάς μας.
Λιγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με φέτα το κάθε πιάτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλουμε μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι και να βάλουμε κατά το μαγείρεμα 1-2 κύβους με γεύση κότας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας !!!


1 Κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι  [προαιρετικά αλλά δίνει ωραία γεύση]
2-3 λεμόνια το χυμό
μία πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο μόνο για την μυρωδιά
1} Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι  το κρεμμύδι και τα κομμάτια από το  κοτόπουλο  αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω .Προσθέτουμε και το σκόρδο,το χυμό λεμονιών ,αλατοπίπερο,τσίλι ,και ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά .Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε χωρίς να ξαναασχοληθούμε να μαγειρευτει.Σε 40 λεπτά το τσιπάμε με το πιρούνι που σίγουρα είναι έτοιμο ,αν έχει πολύ ζουμί η κατσαρόλα μας δυναμώνουμε το μάτι να πήξει η σάλτσα του με ανοιχτό καπάκι ,Γίνετε φανταστικό!! Το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι,με πατάτες τηγανιτές ,με μακαρόνια  κ.α



Στο συγκεκριμένο πιλάφι που εχω στις φωτογραφίες έχω προσθέσει και κρόκο Κοζάνης  γι αυτό και είναι κίτρινο .Φτιάχνετε με τον παρακάτω τρόπο.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο,προσθέτουμε μόλις ζεσταθεί  και 2 ποτήρια νερού ρύζι για πιλάφι ,το ανακατεύουμε για λίγο και αμέσως βάζουμε αλάτι ,ελάχιστο πιπέρι και λίγο κρόκο Κοζάνης ,ανακατεύω και προσθέτω γρήγορα γρήγορα
2} Υπάρχει και ο νερόβραστος τρόπος.
Βαάουμε 7 ποτήρια νερό μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε 2 ποτήρια ρύζι ελάχιστο αλάτι και το μαγειρεύουμε .μόλις εχει πιεί όλο το νερό είναι έτοιμο .
Εγώ αντί για αλάτι κ πιπέρι  προθέτω ένα σπιτικό κύβο knor. 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο σουβλάκι με χρωματιστές πιπεριές !!


κομματάκια κοτόπουλο κομμένα σε τετραγωνάκια
αλάτι-πιπέρι
πιπερίες  κόκκινη,πορτοκαλί,κίτρινη ,πράσινη, φτάνει και περισσεύει από μία στο χρώμα .
μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
καλαμάκια
Αν σας αρέσει βάλτε και τετραγωνάκι από κρεμμύδι  [εγώ δεν το προτιμώ αλλά το έχω δεί]/.



Πλένουμε πολύ καλά τα κομματάκια κοτόπουλο και σε ένα μπολάκι εχουμε βάλει όλα τα μπαχαρικά μας και τα έχουμε ανακατέψει .Ρίχνουμε από αυτό το μίγμα αλάτι-πιπέρι-μίγμα για κοτόπουλο  πάνω στα κομματάκια να πάει παντού .Εχουμε κόψει και τις πιπερίτσες μας σε τετράγωνα κομματάκια να είναι έτοιμες και αρχίζουμε και περνάμε στο καλαμάκι μία κοτόπουλο ,μία πιπερίες σε διαφορετικά χρώματα εναλάξ.Γίνονται πολύ πιό νόστιμα αν έχουμε χρόνο να τα αφήσουμε γιά λίγο στο ψυγείο  έτσι έτοιμα  να τραβήξουν τα υλικά αν τα ετοιμάσετε κι από βραδύς ακόμα καλλύτερα  .Μετά τα ψήνουμε η στο γκρίλ ,η στο τηγάνι το αντικολλητικό με τις γραμμές για ψητά σαν στα κάρβουνα που γίνετε η γεύση τους .στεγνά και πεντανόστιμα .μπορείτε αν δεν καταφέρνετε να ξεκοκκαλίσετε να ζητήσετε απο το κρεοπώλη σας νατο κάνει ,Καλή μας όρεξη !

ΜΥΣΤΙΚΟ
Τις πιπεριές που θα σας περισσέψουν κι ότι άλλο από ζαρζαβατικά θέλετε να τα διατηρείτε σαν φρέσκα κόψτε χαρτί κουζίνας βρέξτε το στίψτε το ελαφρά και τυλίξτε ότι θέλετε να παίρνουν κι αυτα την υγρασία τους  για να διατηρούνται και να μην μας γλιτσιάζουν ως συνήθως. Ημαμά μου κάνει αυτό και απ έξω τα τυλίγει με χαρτί εφημερίδας κι όποτε τις ζητήσω κάτι σε ζαρζαβατικό και μου δώσει είναι σαν να το αγορασε εκείνη την στιγμή .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με γέμιση !!


Υλικά
    1 κοτόπουλο
    1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
    1 πακετάκι κουκουνάρι
    6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 χούφτα σταφίδες
    1 ξυνόμηλο
    1 κουπάκι καφέ ρύζι καρολίνα
    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
    1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
    4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
    πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    1-2  λεμόνια
    1 κουταλιά σούπας μέλι
    χυμό από ένα πορτοκάλι .



 Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε  το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξυνόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  αλάτι πιπέρι  και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί  κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει  προθέτουμε το ρύζι,

Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση. 
Εχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά  ,κλείνουμε το άνοιγμα  η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξυνόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά [προαιρετικά αραιώστε 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό  προσθέστε το μέσα στις πατάτες ] Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.
Εχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι  αραιώνουμε 1 κουταλιά σούπας μέλι και περιχύνουμε το κοτόπουλο μόνο .και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου .Καλή επιτυχία!!




ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με  μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε  σε γάστρα λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος  βγάλτε  το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το  ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να  πάρει χρώμα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μεθυσμένο !!!


 Υλικά
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε 4 κομμάτια
1 κρεμμύδι τριμμένο ξερό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένη  πουμαρό.η,4 ώριμες τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ρίγανη
1 1/2 κουταλάκι γλυκού  κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.


Σε μία κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το λάδι  και το κοτόπουλο και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να  πάρει χρώμα.
Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και την ρίγανη ,σκόρδο,κύμινο ,αλάτι.πιπέρι ντομάτα,και πελτέ και ανακατεύουμε για 5 λεπτά .
Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και σιγομαγειρεύουμε τουλάχιστον για  50-60 λεπτά να τελειώσει όλο το νερό και να πήξει η σαλτσούλα του.
Κατά το τέλος ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας ανεβάζουμε θερμοκρασία και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις.
Σερβίρετε συνοδευόμενο  πολύ ωραία και με ρύζι,αλλά πολύ του ταιριάζουν και  οι τηγανητές πατάτες κομμένες στρογγυλές .Καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
3 καρότα κομμένα σε πολύ ψιλά φετάκια στρογγυλά
2 κύβοι κότας κνόρ
5 κλωνιά μαιντανό
5 κλωνιά άνηθο
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι .



 Ζητάμε από το κρεοπώλη να μας χωρίσει το κοτόπουλο στα 4 .
Σρε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό των λεμονιών με το πιπέρι,το τριμμένο σκόρδο,το τριμμένο κρεμμύδι,και το τζίτζερ.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή τα αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον γυρνώντας τακτικά από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε πολύ καλά,.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε πολύ ψιλές φετούλες



.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τον μαιντανό ,τον άνηθο,και τους κύβους κότας ,προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα,μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .
Εν τω μεταξύ ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο γκρίλ .[την μαρινάδα κρατήστε την θα διαβάσετε  παρακάτω την χρήση της]
Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις μεριές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουμε βράσει τα μανιτάρια ,προσθέτουμε και το ζουμάκι που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο ,και την μαρινάδα από το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό  διαλύουμε 1 κοφτή κουταλιά αλεύρι ,το ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κουνάμε πέρα δώθε ,κι έτοιμο ,γίνετε άλλο πράγμα τέλειο !!!
Συνοδεύετε πολύ ωραία  με τηγανιτές πατάτες ,αλλά τρώγετε και σκέτο με σαλάτα!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτοπουλο με μπάμιες !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1.200 φρέσκες μπάμιες ,ή 1 κιλό κατεψυγμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόσρο κομμένο φετούλες
λίγα κλωνιά άνηθο και μαιντανό
αλάτι ,πιπέρι
6\7 κουταλιές ελαιόλαδο σούπας
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι [κατά προτίμηση βαλσάμικο].



Αν η μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε γύρω -γύρω στο κοτσάνι τους τις πλένουμε πολύ καλά τις βάζουμε σε σουρωτήρι τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε περίπου 2 ώρες στον ήλιο αν είναι δυνατόν .
Βγάζουμε τις πέτσες από το κοτόπουλο .Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τον μαιντανό και τον άνηθο και σωτάρουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και το ποδίζουμε απ όλες τις πλευρές .


Προσθέτουμε και τις ντομάτες πολτοποιημένες με τα χέρια μας πολύ καλά,προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό ,και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά ,προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 50 λεπτά.
Σουρώνουμε τις μπάμιες αν είναι φρέσκιες ,αν είναι κατεψυγμένες τις ρίχνουμε κατ ευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ,προσθέτουμε και το βαλσάμικο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα χωρις να ανακατέψουμε μην μας διαλυθούν και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά .
Αν δεν έχει πήξει η σαλτσούλα τους ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ,καλή σας όρεξη γίνετε υπέροχο !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μουστάρδα νόστιμο και ελαφρύ !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα αραιωμένη σε 1 ποτήρι νερό
2 καρότα χονδροκομμένα
2 λεμόνια το χυμό
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς .
Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας .
Προσθέτουμε και τα καρότα ,το αλατοπίπερο και την αραιωμένη μουστάρδα στο νερό.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τουλάχιστον για 50 λεπτά ,να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του .
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο -λίγο νεράκι.
Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σε 2-3 λεπτά το αποσύρομαι από την φωτιά .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κοτόπουλο με φέτα !!!




 Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο
πιπέρι αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.





Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.
Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .


Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μπουκίτσες αλά κρέμ!!


ΥΛΙΚΑ
3 στήθη  από κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 πιπεριά κομμένη ροδέλες
1/2 κουταλάκι κάρυ για κοτόπουλο
αλάτι-πιπέρι
1/2 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
1 μικρό κουτάκι σε κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι

Πλένουμε και κόβουμε σε μπουκίτσες  το κοτόπουλο [στήθος χωρίς πέτσα]
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί .
Αλευρώνουμε ελαφρώς τις μπουκίτσες και τις τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά κάτι σαν σωτάρισμα περισσότερο,μετά από 15 -20 λεπτά προσθέτουμε τις πιπεριές ,και τα μανιτάρια αφού πρώτα τα στραγγίξουμε και τα ξεπλύνουμε καλά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές και αμέσως σβήνουμε με το κρασί  και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και κάρυ .


Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατιστεί το κρασί σε σιγανή θερμοκρασία κι αμέσως προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος να πάει παντού .Σε 3 λεπτά αποσύρωμε το φαγυτό από την φωτιά ,κι είναι έτοιμο !
Σερβίρουμε η με πατάτες τηγανιτές η με ρύζι πιλάφι ,καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ