Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Γαλακτομπούρεκο Κυπριακό !!!


Για την κρέμα:


    8 ποτήρια γάλα

    10 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ( πολύ γεμάτες)

    8 κ.σ. ζάχαρη

    2 βανίλιες

    2 αυγά

    1 κ.σ. βούτυρο

    ξύσμα πορτοκαλιού

    4 κ.σ. ροδόνερο



Για το σιρόπι:


    2 ποτήρια ζάχαρη

    3 ποτήρια νερό

    3 γαρύφαλλα

    1 ξυλάκι κανέλας

    1 πορτοκάλι

    5 κ.σ. ροδόνερο

    1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)

    1 πακέτο βούτυρο (250γρ) λιωμένο



Για την κρέμα:


    8 ποτήρια γάλα

    10 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ( πολύ γεμάτες)

    8 κ.σ. ζάχαρη

    2 βανίλιες

    2 αυγά

    1 κ.σ. βούτυρο

    ξύσμα πορτοκαλιού

    4 κ.σ. ροδόνερο




Για το σιρόπι:


    2 ποτήρια ζάχαρη

    3 ποτήρια νερό

    3 γαρύφαλλα

    1 ξυλάκι κανέλας

    1 πορτοκάλι

    5 κ.σ. ροδόνερο

    1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)

    1 πακέτο βούτυρο (250γρ) λιωμένο




Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Βράζουμε για 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ζεσταίνουμε 7 ποτήρια γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο υπόλοιπο γάλα μαζί με τη βανίλια. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ροδόνερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ετοιμάζουμε το γαλακτομπούρεκο ως εξής: απλώνουμε βουτυρώνοντας κάθε φορά τα μισά φύλλα σε ορθογώνιο ταψί. Γεμίζουμε με την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνουμε πολύ καλά το πάνω φύλλο και χαράζουμε. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1,5 περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει αρκετά. Όπως είναι ζεστό το γαλακτομπούρεκο μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σε όλη του την επιφάνεια. Το αφήνουμε απορροφήσει όλο το σιρόπι και να σταθεί.

Συνταγή από Akis Petretzikis

Eκτέλεση από την φίλη μου Georgia Koutrouli









Αρακάς με κοτόπουλο !!!


Αρακάς με κοτόπουλο -απίστευτος συνδυασμός !!!

Υλικά για 3 μερίδες
500 γραμ αρακά κατεψυγμένο
1/2 κοτόπουλο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
3 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες στο μούλτι
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
λίγο -ελάχιστο κίμινο
αλάτι λίγο πιπέρι λίγη ζάχαρη
1 κύβο κνορ ότι γεύση σας αρέσει
2 καρότα ψιλοκομμένα σε πολύ μικρά καρεδάκια.
ελαιόλαδο ποσότητα κατά βούληση
Τί κάνουμε
Βάζουμε το λάδι  με τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερό μαζί με το κοτόπουλο και σοτάρουμε ίσα να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
Αμέσως μετά προσθετουμε τις ντομάτες τον πελτέ τον κύβο το κίμινο το αλατοπίπερο και την ζάχαρη .
Προσθετουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό .
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε 15 λεπτά.
Ανοίγουμε και προσθέτουμε τον αρακά παγωμένο ανακατεύουμε προσθέτουμε και τον ανηθο και λίγο νερό σχεδόν 1 ποτήρι [θα δείτε το ζητάει ...] κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε περίπου 40 λεπτά προσέχοντας μην κολλήσει .Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.


Δοκιμάζουμε να έχει μαγειρευτεί ο αρακάς και αν δεν έχει δέσει η σάλτσα ανοίγουμε λίγο το καπάκι και δυναμώνουμε την φωτιά μέχρι να δούμε το φαγητό να μελώσει .Καλή όρεξη !!! Είναι φανταστικό σε γεύση !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιταρόπιτα στο τσάκ μπάμ !!!








 Υλικά
1 φύλλο σφολιάτα
2 κουτάκια μανιτάρια την μικρή συσκευασία  κομμένα σε φετάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κομμάτια μπέικον προαιρετικά
αλάτι -πιπέρι
2 κούπες τσαγιού Μιξ τριμμένων τυριών
1 + 1/2 κουτάκι μικρό γάλα εβαπορέ
2 αυγά
4 με 5 κουταλιές σούπας λάδι


Τι κάνουμε
Σε ταψάκι αντικολλητικό βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας --θέλουμε να εξέχουν οι τέσσερις άκρες.
 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα μανιτάρια προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ανακατεύουμε συχνά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο κι αν βάλετε [εγώ δεν βάζω ] μπέικον προσθέστε το τώρα .





Μόλις μαραθούν καλά τα αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το βάζουμε επάνω από την στρωμένη στο ταψάκι σφολιάτα.



Το στρώνουμε ομοιόμορφα και ρίχνουμε από πάνω όλο το τυρί.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια


Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και στην μέση μένει ξεσκέπαστη.
έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και ψήνουμε με προσοχή ίσα να ψηθεί και να ροδίσει η επιφάνεια .Προσοχή γιατί αρπάζει. Είναι πολύ πολύ ωραία σε γεύση να την φτιάξετε !!! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Κιμαδόπιτα η τέλεια !!!



 Υλικά
1 κιλό κιμά
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι-πιπέρι
4 αυγά
200 γραμ τυριά της αρεσκείας μας

Φύλο
1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού
περίπου 500 γραμ αλεύρι 

 Τι κάνουμε

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο κόβουμε δυο κρεμμύδια ξερά
Προσθέτουμε 1 κιλό κιμά αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
Αφού κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε 4 αυγά χτυπημένα και 200γρ κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας .
 Για το φύλλο:
ένα φλιτζάνι νερό τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ένα κουταλάκι αλάτι και αλεύρι μισό κιλό περίπου.
 Ζυμωνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας στη μέση και ανοίγουμε δυο φύλα.
Τοποθετούμε το ένα φύλο σε λαδωμενο ταψί ρίχνουμε τον κιμά από πάνω το άλλο φύλλο λαδωνουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινισει η πίτα μας!
Καλή επιτυχία !!!Συνταγή από την φίλη μου Eva Trianafillidou
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Χυλοπίτες με χοιρινή παντσετα και μελιτζάνα!!!

 Υλικά
 1 πακέτο χυλοπίτες
1 κομμάτι βούτυρο
500 γραμ χοιρινή πανσέτα

Σάλτσα
1 μελιτζάνα μεσαία φλάσκα
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κομμάτι βούτυρο
αλάτι πιπέρι γλυκιά πάπρικα
τριμμένο τυρί ρεγκάτο


 Τι κάνουμε
 Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 8 λεπτά και τις σουρώνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα κομμάτι βούτυρο σοτάρουμε την παντσέτα προσθέτουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε να πάει παντού.

 Ετοιμάζουμε τη σαλτσα:
Κόβουμε  μελιτζάνα την καθαρίζουμε από την φλούδα της και την τηγανιζουμε ελαφρά.
 Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας λίγο νερό ένα κομμάτι βούτυρο την μελιτζάνα κομμένη σε κυβακια αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά και βράζουμε τη σάλτσα μας μέχρι να χυλωσει.
Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί ρεγκατο!
Καλή όρεξη !!!
 Συνταγη από την φίλη Eva Triantafilidou
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αφράτα τσουρεκάκια εύκολα !!!


Εύκολα και με απλά υλικά ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

ΥΛΙΚΆ
470γρ αλευρι για τσουρέκια
 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγο και 1 ασπράδι (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη )
200ml γάλα
70γρ βούτυρο
5 κουταλιές ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μαχλέπι
4-5 δάκρυα μαστίχας

 Τί κάνουμε
 Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά μια κουταλιά ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι.
 Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 4 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφού ζεσταθούν (όχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά .
Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Τη ρίχνουμε στο λεκανακι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά.
 Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκακια σε ότι σχήμα θέλουμε.
 Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκακια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!
Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από την φίλη  μου Eva Triantaffilidou
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντοματόρυζο !!!

Είναι πεντανόστιμο εύκολο και χορταστικό !!!

Υλικά
Λίγο λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
λίγο πολτό σκόρδου
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτα
λίγο κρασί
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη-πάπρικα γλυκιά
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

Τι κάνουμε
Τσιγαρίζουμε μέσα στο λάδι το κρεμμύδι,τον πολτό σκόρδου,και στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τον χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε και το κρασί το αλατοπίπερο,την πάπρικα,την ζάχαρη,και μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε το ρύζι αφολυ το ξεπλύνουμε πρώτα μαζί με ένα ποτήρι νερού νερό.Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράζει ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα και προσθέτοντας ζεστό νερό όποτε χρειάζετε.
Οταν βράσει το ρύζι και μελώσει το φαγητό κόβουμε λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό φρέσκο ,ανακατεύουμε το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σταθεί  πριν το σερβίρουμε .
 Μπορούμε να το φτιάξουμε και με φρεσκιες ντομάτες με σκελίδα σκόρδο αντί πολτό σκόρδου να προσθέσουμε πιπεριές και να αντικαταστήσουμε το βασιλικό με ξερό δυοσμο.
Συνταγή από την φίλη μου Eva Triantafillidou
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Κριθαράκι σαλάτα με μανιτάρια !!!


Υλικά
1 πακέτο κριθαράκι
1 κουτί μανιτάρια ψιλοκομμένα φρέσκα ή κονσέρβα
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια
2 ντομάτες κομμένες καρεδάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
2 με 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 χυμό και ξύσμα από λεμόνι
αλάτι
ελαιόλαδο κατά βούληση
Τι κάνουμε
Βράζουμε και σουρώνουμε το κριθαράκι
Το βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά .
Ανακατεύομαι καλά και έτοιμο ένα νόστιμο πιάτο να το απολαύσετε !!
Καλή όρεξη !!!
Συνταγή από την φίλη μου Eva Triantafillidou
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ραβανί με φανταστική sauce σοκολάτας !!!



ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
• 1 φλιτζάνι μαργαρίνη
• ½ φλιτζάνι ζάχαρη
• 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλιτζάνι αλεύρι
• 5 αυγά
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 3 κ.σούπας κονιάκ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
• 3 φλυτζάνια ζάχαρη
• 4 φλυτζάνια νερό
• 1 ξυλάκι κανέλα
• χυμό από μισό λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗ SAUCE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
• 30 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% τουλάχιστον κακάο
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 1 φλυτζάνι κυδώνι γλυκό του κουταλιού
• 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε το ραβανί: δουλεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, το σιμιγδάλι, το αλεύρι αναμεμιγμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τη σπάτουλα. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ώστε να πάρει ύψος δυόμιση έως τρία δάκτυλα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180ο) για 40-45 λεπτά της ώρας. Ενώνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο  το ποτίζουμε με το σιρόπι. Το κόβουμε σε μία φορμίτσα σε σχήμα καρδιάς ή τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν μαρί. Όταν λιώσει προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε την sauce σοκολάτας πάνω από το ραβανί, προσθέτουμε το γλυκό κυδώνι και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Από Filenades.gr

Τουλουμπάκια στο πί και φί !!!


 Λαχταριστά τουλουμπάκια πανεύκολα !!!

Υλικά
2 ποτήρια νερού νερό
50 γραμ.βούτυρο
3 αυγά
2+1/2 ποτήρια αλεύρι
1 κουταλιά σούπας νισεστέ
3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό.

Σιρόπι
3 ποτήρια νερού νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα βράζουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη.



Ετοιμασία για τουλουμπάκια
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει και ρίχνουμε  το βούτυρο να λιώσει.
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μία σπάτουλα .
Βάζουμε την ζύμη μας στο μίξερ και χτυπώντας προσθέτουμε  σιμιγδάλι νισεστέ και ένα ένα αυγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη .
 Βάζουμε λάδι να κάψει τοποθετούμε την ζύμη σε κορνέ οδοντωτό το πιέζουμε πάνω από το λάδι το ζεστό και κόβουμε με ψαλίδι στο μέγεθος που μας αρέσει.



Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και με κουτάλα τρυπητή τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε κατ ευθείαν στο κρύο σιρόπι .
Τα αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας .


*Για να μην κολλάει η ζύμη το ψαλίδι και να κόβονται εύκολα το βουτάμε όταν κόβουμε σε αραιά διαστήματα μέσα στο λάδι.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




















Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Φακές χυλωμένες απίθανες !!!


Φτιάξτε τες ακριβώς έτσι και δεν θα σταματήσετε στο ένα πιάτο με τίποτα !!!
Οι  πολτοποιημένες πατάτες μαζί με τα πολτοποιημένα καρότα που  δεν τα καταλαβαίνει κανείς και αυτό το ελάχιστο μυρωδάτο κύμινο δίνουν απίστευτη γεύση !!

Υλικά
500 γραμ.φακές
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια μέτρια πολτοποιημένα
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένα
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε
αλάτι πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτες
3-4 φύλλα δάφνη
3 καρότα μέτρια πολτοποιημένα
1 πατάτα μέτρια πολτοποιημένη
1/2 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
1 τσιμπιά κίμινο ---ναι κύμινο -απίστευτη γεύση!!
καλό μηλόξυδο για το σερβίρισμα


Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά τις φακές και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει αρκετά.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λάδι όπως κύβο,δάφνη,ντομάτες τριμμένες,πελτέ,κύμινο,πελτές ,καρότα,πατάτες,κρεμμύδια και σκόρδα.






Μαγειρεύουμε σε  μέτρια φωτιά για 30 λεπτά προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το μαγείρεμα με ανοιχτό καπάκι να δέσουν οι φακές μην βγούν νερουλές,Αν χρησιμοποιήσετε καλές φακές σε 35 λεπτά θα είναι έτοιμες εγώ αγοράζω μετά από πολλές δοκιμές μόνο Agrino Ελληνικότατα !!!! Είναι τα πιο βραστερά και νόστιμα όσπρια.





Σερβίρουμε με μηλόξυδο και ειλικρινά δεν υπάρχει η γεύση τους θα με θυμηθείτε !! Καλή σας όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ