Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Καλιτσούνια παραδοσιακά !!!


 Με χορταρικά ή με τυρί δεν τα προλαβαίνεις -εξαφανίζονται αμέσως  !!!


Υλικά για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
½ κουταλάκι αλάτι
νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση αν τα φτιάξετε με χόρτα

1 ½ κιλό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
4 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
 αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά μας.
Αφήνουμε για το τέλος το χλιαρό νερό και ρίχνουμε όσο χρειαστεί για να είναι στην υφή της κανονική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφού ψιλοκόψουμε τα χόρτα μας, τα σοτάρουμε λίγο στο ελαιόλαδο να μαραθούν ξεκινώντας από το κρεμμύδι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και στο τέλος το σπανάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει καλά. Ο ζωμός που θα βγει είναι εξαιρετικός και μπορείτε να τον φυλάξτε σφραγισμένο στο ψυγείο σας.
Ανοίγουμε το φύλο.


Δεν θέλουμε να είναι ούτε πολύ λεπτό, για να μη καεί στο τηγάνισμα, αλλά ούτε και πολύ χοντρό, να μείνει άψητο.
Με το πιατάκι του καφέ το κόβουμε σε κύκλους.
Βάζουμε στη μια άκρη μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, αφού κρυώσει πρώτα, και κλείνουμε διπλώνοντας στη μέση.
Με ένα πιρούνι σφραγίζουμε γύρω γύρω για να μην ανοίξουν.
Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια μας καλά και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε.

Υλικά για την γέμιση αν τα φτιάξετε με τυρί

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
½ κουταλάκι αλάτι
νερό χλιαρό



Για τη γέμιση

1/2 κιλό μυζήθρα
1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό πολύ μαλακή φέτα, κατά προτίμηση κρητική
3 αβγά

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά μας.
Αφήνουμε για το τέλος το χλιαρό νερό και ρίχνουμε όσο χρειαστεί για να είναι στην υφή της κανονική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ανθότυρο, τη μυζήθρα και τη μαλακή φέτα μαζί με τα αβγά.
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριου πάχους και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, για παράδειγμα, σε μέγεθος όπως ένα πιατάκι του καφέ.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγη γέμιση, το διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Τρώγονται σκέτα ή με μέλι.
Εδω τα έχω φτιάξει με τυριά .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ