Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Κιμαδόπιτα φανταστική !!


Μια παραδοσιακή πίτα από αυτές που έχουν το άρωμα και τη γεύση σπιτικής κουζίνας .

 Μια εξαιρετικά νόστιμη με απαλή βελούδινη υφή πίτα που θα ενθουσιάζει και τους πιο δύσκολους αλλά και πολύ εύκολη σε εκτέλεση.
ΥΛΙΚΑ:
7 χωριάτικα φύλλα έτοιμα ή ανοίγουμε δικά μας φύλλα (εάν ανοίξουμε δικά μας φύλλα θα χρειαστούμε 5 φύλλα ),
ελαιόλαδο Μεσσηνίας
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (η γιαγιά χρησιμοποιούσε μοσχαρίσιο κιμά, εγώ στο μοσχαρίσιο κιμά προσθέτω και 4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 
3-4 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, (μόνο το άσπρο μέρος),
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας,
το χυμό από 1-2 φρέσκες ντομάτες,
1 πρέζα ζάχαρη,
1 σπιτικό ζωμό βοδινού,
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ή σπιτικό ροζέ,
2 καρότα τριμμένα,
αλάτι,
πιπέρι,
2 αυγά,
φρέσκια ρίγανη,
φρέσκο θυμάρι,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
λίγο τραχανά,
60 γρ. κασέρι Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια,
60 γρ. κεφαλογραβιέρα Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια
60 γρ. σκληρό τυρί (κεφαλοτύρι) Καλαβρύτων σε μικρά κομμάτια
150 τριμμένα διάφορα τυριά,
Επί πλέον στην παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου πρόσθεσα: 
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ, 
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ,
λίγο τζίντζερ,
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ  
Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ. σ ελαιόλαδο και ψήνουμε τον κιμά πολύ καλά για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά να πάρει χρώμα και να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον, τα πράσα, τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να γυαλίσουν για λίγο . Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε . Συνεχίζουμε με τα καρότα και προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό από τις ντομάτες, μια πρέζα ζάχαρη , το σπιτικό ζωμό, το μαϊντανό, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης , λίγο φρέσκο θυμάρι και βράζουμε για 15 -20 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. . Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό.. Προσθέτουμε και τα κομματάκια τα τυριά… Ανακατεύουμε. Η γέμισή μας είναι έτοιμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 100 ml γάλα και μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Με αυτό θα περνάμε ένα – ένα τα φύλλα μας (εάν τα έχουμε αγοράσει). Εάν έχουμε ανοίξει φύλλα τα περνάμε μόνο με ελαιόλαδο. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 3 φύλλα περνώντας το καθένα με το μείγμα γάλα- λάδι ( εάν τα έχουμε αγοράσει) ή δυο φύλλα που έχουμε ανοίξει περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο (όχι πολύ). Ρίχνουμε τη μισή γέμιση σε μία στρώση. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με το 1/3 από τα τριμμένα τυριά.. Στρώνουμε ένα φύλλο ακόμη, το πασπαλίζουμε με λίγο τυρί από τα τρiμμένα τυριά και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 των τυριών. Στρώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα ακόμη περνώντας και πάλι το καθένα με το μείγμα λάδι –γάλα ή τα 2 δικά μας φύλλα. Όταν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο μέσα στο μείγμα λάδι – γάλα προσθέτουμε και τον αυγό από το δεύτερο αυγό. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε το τελευταίο φύλλο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45- 50 λεπτά στην κάτω σχάρα και στις αντιστάσεις. 

TIP : Όταν ετοιμάσουμε την κιμαδόπιτα, πριν την ψήσουμε την αφήνουμε έξω για 20 με 30 λεπτά και μετά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καλή επιτυχία.