Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ελιές & ο τρόπος που τις φτιάχνουμε !


Μια πάρα πολύ εύκολη και ξεκούραστη συνταγή για το αλάτισμα της ελιάς. Μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις ελιές, αρκεί να χωρούν να περάσουν το στόμιο του πλαστικού μπουκαλιού.

Υλικά συνταγής:
Ελιές: 800 - 900 γρ. (μαύρες, πράσινες, μικρές ή μεγάλες, αρκεί να είναι παρόμοιες για να ξεπικρίσουν ομοιόμορφα)
Χοντρό αλάτι: 80 - 90 γρ.
Νερό: όσο πάρει
Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας



Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές
Οδηγίες:
1. Πλένετε καλά τις ελιές και ένα άδειο μπουκάλι νερού, του 1,5 λίτρου.
2. Βάζετε τις ελιές μέσα στο μπουκάλι, μία - μία, από το στόμιο. Ανάλογα με το μέγεθος των ελιών, θα χρειαστούν 800 - 900 γρ. ελιές. Αν θέλετε μπορείτε να ζυγίσετε το γεμάτο μπουκάλι, έχοντας υπόψην ότι άδειο, χωρίς το καπάκι ζυγίζει περίπου 40 γρ.
3. Προσθέτετε στο μπουκάλι, χοντρό αλάτι, ίσο με το 1/10 του βάρους των ελιών που χρησιμοποιήσατε π.χ. αν οι ελιές ήταν 800 γρ. θα προσθέτετε 80 γρ. αλάτι.
4. Προσθέτετε στο μπουκάλι νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ελιές. Προσθέτετε από πάνω το ελαιόλαδο (δεν χρειάζεται να ανακατέψετε το μπουκάλι για να λιώσει το αλάτι, θα λιώσει μόνο του σε λίγες μέρες).
5. Αφήνετε το μπουκάλι σε σκιερό και δροσερό μέρος, χωρίς το καπάκι. Σε λίγο, από τα μπουκάλια θα απελευθερώνονται φυσαλίδες αέρα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα (λίγο παραπάνω αν οι ελιές είναι πράσινες). Σε όλη τη διάρκεια ελέγχετε και συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό.
6. Μετά από ένα μήνα, κλείνετε το μπουκάλι μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Επειδή οι ελιές δεν βγαίνουν εύκολα από το μπουκάλι, κόβετε με χοντρό ψαλίδι ή προσεχτικά με μαχαίρι το πάνω μέρος του μπουκαλιού και τις αδειάζετε, μαζί με την άλμη τους σε μπολ ή γυάλινα βάζα. Αν θέλετε μπορείτε στα βάζα να προσθέσετε ξύδι ή/και αρωματικά της αρεσκείας σας.
αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το νεράκι που θα χρειαστεί για όλα τα μπουκάλια και να ρίχνετε αλατι και να ανακατεύετε μέχρι να βάλουμε ένα αυγό μέσα και να μας το ανεβάζει στην επιφάνεια η άλμη μας
  Γιαγια Μαιρη εν δραση -οι κουζινίστας
 radicio.com