Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αφράτα λαχταριστά πεινιρλί !! Από τα ωραιότερα !!!!




Υλικά για την ζύμη

200 ml χλιαρό γάλα
200 ml σπορέλαιο(αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 αυγό
2κσ. ζάχαρη
1κσ. αλάτι
600 ml νερό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου ενάμισι κιλό)



Για το άλλειμα των πεινιρλί χρειαζόμαστε τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.

Υλικά για την γέμιση

ζαμπόν,μπέικον,μανιτάρια,σάλτσα ντομάτας, τριμμένο τυράκι κι αν θέλετε ψιλοκομμένη πιπεριά





Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.Σκεπάζω την ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,περίπου μιάμιση ώρα.Έπειτα παίρνουμε μπαλάκια ζύμης,τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα με το χέρι βάζουμε στην μέση της ζύμης σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού(εγώ ρίχνω και λίγο μίγμα ανάμεικτων μπαχαρικών).Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυράκι,από πάνω βάζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον,προσθέτουμε τα μανιτάρια και τέλος ρίχνουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυράκι.Κλείνουμε σε σχήμα βαρκούλας,προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες γυρίζοντάς προς τα μέσα και από κάτω από το πεινιρλί,για να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.Αφού πλάσουμε τα πεινιρλί τα αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά στην λαμαρίνα να φουσκώσουν.Μετά τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν περίπου μισή ώρα προσέχοντας τα τελευταία λεπτά ψησίματος γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει αναλόγως τον φούρνο (κάποιες κοπέλες που δοκίμασαν ήδη την συνταγή μου είπαν πως τα έψησαν  αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά και έγιναν το ίδιο αφράτα).


Κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες....η ζύμη αυτή δίνει πολλά τεμάχια πεινιρλί...εγώ έφτιαξα επτά πολύ μεγάλα και έντεκα κανονικά.Για τα μεγάλα έπαιρνα κάθε φορά ζύμη των 180 με 200γρ.,για τα κανονικά έπαιρνα ποσότητα ζύμης των 130γρ..Δεν τα έψησα όλα,κάποια τα έβαλα στην κατάψυξη αφού τα άφησα να φουσκώσουν πρώτα.Τα ψήνουμε κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.Καλή επιτυχία!!!!
Kiriaki Kiki Fotarelli-