Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Mπιφτέκια!! Η καλύτερη συνταγή δική μου, για αφράτα & ζουμερά !!!


Υλικά [ και στοιχίζουν μόνο 5 ευρώ με καλό κιμά μοσχαρίσιο ]
500 γραμ.κιμά
4 φέτες μουλιασμένο και στιμμένο καλά ψωμί του τοστ,η 7 φρυγανιές [όχι κάτι άλλο πχ ψωμί ]
1 κουταλιά σούπας γεμάτη μπέκιν πάουντερ [το μυστικό μας για φουσκωτά αφράτα]
αλάτι,πιπέρι
ρίγανη
1 αυγό [προαιρετικά ,στα συγκεκριμένα δεν έβαλα δεν τα επηρεάζει σε τίποτα]
2 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι ένα ψιλοτριμμένο κρεμμυδάκι .[στα συγκεκριμένα δεν έβαλα αλλά δίνει πιο πολύ νοστιμιά ]



Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το κιμά ,το στιμμένο ψωμί,και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε συγχρόνως το τηγάνι να κάψει στο μάτι τις κουζίνας [καλό είναι να έχετε αντικολλητικό κι ακόμα καλύτερα αυτό με τις ραβδώσεις μαντεμένιο και βαρύ]
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα μπιφτέκια προσθέτοντας μέσα σε όλα τα υλικά 1 φλιτζανάκι του τσαγιού νερό.Ζυμώνουμε καλά για λίγο βασικό κι αυτό για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια του τηγανιού  λίγο λάδι και με χαρτί κουζίνας το σκουπίζουμε .Προσοχή μην μου καείτε !!!
Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στην σειρά.Καθώς τα πλάθουμε ΄σε ένα πιάτο κοντά μας έχουμε βάλει λίγο νερό και κάθε φορά που θα πλάσουμε το κάθε μπιφτέκι βουτάμε την παλάμη μας να υγρανθεί,έτσι δεν κολλάνε στο χέρι μας.
Προσοχή,δεν γυρνάμε ποτέ τα μπιφτέκια αν δεν έχει ψηθεί η κάτω πλευρά ,θα το καταλάβουμε όταν με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανασηκώσουμε την άκρη και δεν είναι κολλημένη.
Τα γυρνάμε κι από την άλλη πλευρά τότε να ψηθεί και να ξεκολλήσει κι από αυτήν την μεριά ,όλα αυτά πάντα σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν και μέσα για 15-20 λεπτά,αν τα σκεπάστε σ αυτήν την φάση ακόμα καλύτερα.Τα βγάζουμε και ,απολαμβάνουμε τα ωραιότερα ,νοστιμότερα μπιφτέκια  μαζί με σαλάτα ,πατάτες τηγανητές ,η ότι άλλο μας αρέσει .