Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Εκμέκ πολίτικο παρφέ με κρέμα μαστίχας & σιρόπι βύσσινο !!


Υλικά

5-6 φέτες τσουρέκι πολίτικο ,αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα,κομμένο σε πάχος 2 εκατοστά

Σιρόπι 


1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό 
χυμό μισού λεμονιού και φλούδα λεμονιού
2-3 κόκκοι μαστίχα κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη στο multi να γίνουν σκόνη

Παρφέ

800 γρ, φρέσκο γάλα
200 γρ, κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
6 κρόκοι αυγών
2 κάψουλες βανίλιας η ένα κλωνάρι φυσικής βανίλιας από την οποία παίρνομε τα σποράκια και την βράζομαι μαζί με το κλωνάρι μαζί με το γάλα.
4 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους
5-6 κόκκοι μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη να γίνουν σκόνη
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Γαρνίρισμα

500 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένης με Λίλη ζάχαρη άχνη και 200 γρ τυρί filadelfia η μασκαρπόνε

Σάλτσα βύσσινο
Υλικά
1 μικρή κομπόστα βύσσινα σε ζουμί, και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Εκτέλεση σιρόπι 
όλα μαζί τα βράζουμε για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν . 

Βάση

Απλώνομαι τις φέτες του τσουρεκιού σε ένα ταψί και τις φρυγανίζομαι ελαφρά στους 150c μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δυο μεριές. 
Βγάζουμε από τον φούρνο, τις τοποθετούμε σε σειρά χωρίς  κενά σε να τσέρκι η να ταψάκι, και τις περιχύνομαι με το σιρόπι.μην σας φαίνεται πολύ το σιρόπι, θα το πιούν όλο. 
Αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι. 
Γυρίζουμε  τις φέτες και από τις δυο μεριές μέχρι να τραβήξουν όλο το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το παρφέ.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε  τα 700 γρ γάλα +κρέμα γάλακτος, +την φυσική βανίλια,σποράκια και κλωναράκι,αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι το σημείο του βρασμού. 
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα,ρίχνουμε το κορν φλάουρ, την ζάχαρη, την μαστίχα και τα ανακατεύουμε  καλά με αυγοδάρτη.
 Ρίχνουμε  μέσα και τα 100 γρ, γάλα που έχουμε αφήσει στην άκρη.
 Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Μόλις πάρει να βράση το γάλα με την κρέμα γάλακτος,τα ρίχνουμε  ανακατεύοντας ζωηρά στο μείγμα με τους κρόκους και βάζουμε  πάλι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει,μέχρι να δέση.
 Κατεβάζουμε  από την φωτιά και αδειάζουμε  την κρέμα σε ενα άλλο ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  να κρυώσει.
Αφού κρυώσει η κρέμα, ετοιμάζουμε μπαίν μαρί.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές ζάχαρη, και τα χτυπάμε  με το μίξερ χειρός πάνω από το μπαίν μαρί.. 
Κατεβάζουμε  από το μπαιν μαρί και συνεχίζουμε  να χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε  μια γυαλιστερή μαρέγκα. την αδειάζουμε  στην κρύα πια κρέμα ,αφού την αφρατέψουμε  με το μίξερ.
Προσθέτουμε  την μαρέγκα απαλά με σπάτουλα .
Στρώνουμε  πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι και το  βάζουμε  κατάψυξη.

Κρέμα γαρνιρίσματος 

Χτυπάμε  την κρέμα Γάλακτος+ζάχαρη άχνη+τυρί κρέμα να γίνουν αφρός . 
Βάζουμε στο  ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε 

Σάλτσα βύσσινο

Παίρνουμε  μια κονσέρβα βύσσινο, στραγγίζουμε  το υγρό από τα βύσσινα.πρέπει να έχουμε  1,5 κούπα υγρό.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ζάχαρη+1κ.σ. κορν φλάουρ, τα ανακατεύουμε  καλά,να διαλυθεί το κορν φλάουρ, και την βάζουμε  σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέση και να διαύγαση η σάλτσα.
Ρίχνουμε  μέσα και τα βύσσινα που έχουμε στραγγίσει και ανακατεύουμε  να ενσωματωθούν. Κατεβάζουμε  από την φωτιά

Συναρμολόγηση

Αφού έχει στερεοποιηθεί  το γλυκό στην κατάψυξη, στρώνουμε  από πίνω με ένα κορνέ την κρέμα γαρνιρίσματος.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε  με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης. 

Σημείωση 
Την σάλτσα βύσσινο την ρίχνουμε από πάνω μόνο όταν το σερβίρουμε .Καλή Επιτυχία !!
Η συνταγή είναι από την Roula Psittaki κι ευχαριστώ πολύ!
Roula's sweet corner