Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κεφτέδες ,συνταγή της γιαγιάς ,ίσως οι ωραιότεροι τραγανοί παραδοσιακοί κεφτέδες !!!





  • 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 1/2 και παραπάνω φραντζόλα  ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά  [και με την κόρα ]
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαιντανό)
  • 3 κουτ.σούπας ξύδι κλασικό,(το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη στο χοντρό μέρος   [η γιαγιά τα έκοβε με το μαχαίρι το ίδιο κι εγώ]
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο (αν δεν σας αρέσει μην το βάζετε)
  • 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο μίγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλεύρι
  • αλατοπίπερο





Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά να γίνουν ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν τα μυρωδικά όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ καμιά φορά και τα βαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την άλλη μέρα και μοσχομύριζε η γειτονιά! Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια τα οποία όταν τα αλευρώνουμε τα πατάμε λίγο στην μέση ..Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει. Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ. Αλευρώνετε  να μεινει αλεύρι μην τα τιναζετε εντελώς ,και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε για λίγο, και ξανά ανεβάζετε την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές!

ΜΥΣΤΙΚΟ

Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημμένοι δεν πρέπει να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημμένη κρούστα και το λάδι να είναι τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ. Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του,και το πολύ ψωμί .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ