Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσακάς..!!










Μουσακάς με μελιτζάνες!



 

Μερίδες: 10
Θερμίδες: 780 /μερίδα    |    
Bαθμός δυσκολίας: Μέτρια


 6 μελιτζάνες φλάσκες
πατάτες τόσες όσες η επιφάνεια του ταψιού
500 γραμ.κιμά
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαιντανός ψιλοκομμένος
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά  σούπας πελτέ
2 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη ,η πουμαρό συμπυκνωμένο 1 φλυτζάνι τσαγιού
αλάτι-πιπέρι
1 φλυτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
8 κουταλιές σούπας  καλό βούτυρο
9 κουταλιές σούπας αλεύρι [ ισως και παραπάνω ]
2 κρόκους αβγών
γάλα φρέσκο  [έχετε κοντά σας 2 λίτρα ]
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
1 /4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι







  Καθαρίζουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και τις τηγανίζουμε σε σχετικά λεπτές φέτες και τις στρώνουμε στο ταψί πασπαλίζοντας με λίγο τυρί.
Καθαρίζουμε και τις μελιτζάνες κόβωντας καθέτως το φλούδι να γίνουν σαν ριγέ για να είναι πιο ελαφρύς ο μουσακάς μας τις κόβουμε και σε σχετικά κι αυτές λεπτές φέτες  και τις αραδειάζουμε σε ένα ταψί .
Ρίχνουμε αρκετό λαδάκι λίγο αλάτι τις ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο προθερμασμενο φούρνο 180 βαθμούς να ψηθούν ..[μπορούμε και να τις τηγανίσουμε αλλά εγώ πάντα τις ψήνω και γιά ευκολία,και για λιγότερο λάδι που τραβάνε].
Βάζουμε τις μελιτζάνες μόλις ψηθούν  πάνω από τις πατάτες  ομοιόμορφα και ξαναπασπαλίζουμε με τυρί .
Τον κιμά τον ετοιμάζω με δικό μου μοναδικό τρόπο.
Βάζουμε το κιμά μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε  2 ποτήρια του νερού νερό ,με το χέρι τον ζυμώνουμε  να  διαλυθεί  και τον βάζουμε  στην φωτιά μόλις αρχίζει να βράζει  μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε  και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο .
Οταν κοντεύει να τελειώσει το νερό προσθέτουμε  το λάδι ,το χυμό ,η , ντομάτες ψιλοτριμμένες  , [οτι  θέλετε από τα δύο ] τον πελτέ, το αλατοπίπερο,και το κρασί .
Αφήνουμε να βράσει και να μείνει ο κιμάς με ελάχιστη σαλτσούλα  ,λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαιντανό .
Τον στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΡΕΜΑ
Βαζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και χωρίς να κάψει προσθέτουμε το αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει μία μάζα που θα μαζευτεί στο σύρμα μας   [χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη] τότε με μία κοφτή κίνηση προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα γρήγορα προσθέστε  γάλα λίγο λίγο [το πρώτο λίτρο ρίξτε το αμέσως ανακατεύετε και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέστε σιγά σιγά λίγο λίγο γάλα  ανακατεύοντας τόσο όσο να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και ανακατεύετε μέχρι να δέσει  η κρέμα ,προτιμήστε μέτρια φωτιά,και να ανακετεύετε συνέχεια,
Προσθέστε έναν έναν και τους κρόκους ανακατεύοντας και το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.
Αν την θεωρείτε πηχτή αραιώστε προσθέτοντας γάλα και ανακατεύοντας ,μην την αφήσετε λεπτό χωρίς ανακάτεμα θα σβωλιάσει.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες πασπαλίζουμε αφου την στρώσουμε ομοιόμορφα με λίγο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά !! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !